Welkom bij watTwest

 

watTwest staat voor 'Werken Aan de Toekomst van Tilburg West' en is actief in de wijken Wandelbos, de Reit en 't Zand. De wijkcoöp zorgt door en voor bewoners voor een betere leefbaarheid in de eigen buurt. Speerpunten hierbij zijn leren, werken en de wijk.


Zoekt u meer informatie over de buurTent? Ga dan naar www.buurtent.nl voor alle info.


Ons kantoor


Ons team


Activiteitenagenda

Feed
22-11-201713:30 - 15:30: Digicafé
Leren omgaan met verschillende toepassingen en programma’s? Weten wat er allemaal met je smartphone, tablet of laptop kan? In wijkcentrum 't Sant, in de Kleizaal (2e verdieping).   Meer
29-11-201713:30 - 15:30: Digicafé themamiddag internetbankieren
Internetbankieren. Breng gerust je eigen laptop of tablet/ipad mee. Fijn als je laat weten dat je komt. Je kunt dat doorgeven in het wijkcentrum of via frans@wattwest.nl of sant@bibliotheekmb.nl.   Meer
05-12-201719:30 - 21:30: Knutselclub
Hobby je graag, maar maak je er geen tijd voor? Vind je haken, breien, kaarten maken of kleuren leuk maar komt het er niet van? Blokkeer dinsdagavond in je agenda, pak je knutselspullen in en kom gezellig...   Meer
06-12-201713:30 - 15:30: Digicafé
Leren omgaan met verschillende toepassingen en programma’s? Weten wat er allemaal met je smartphone, tablet of laptop kan? In wijkcentrum 't Sant, in de Kleizaal (2e verdieping).    Meer
13-12-201713:30 - 15:30: Digicafé themamiddag Facebook
Tips voor Facebook. Breng gerust je eigen laptop of tablet/ipad mee. Fijn als je laat weten dat je komt. Je kunt dat doorgeven in het wijkcentrum of via frans@wattwest.nl of sant@bibliotheekmb.nl.   Meer


Nieuws

WatTwest Zwaait Twee Medewerkers Uit

WatTwest Zwaait Twee Medewerkers Uit

Donderdagavond 9 november kwam het team van watTwest inclusief aanhang bij elkaar bij Peerke Donders. Hier werd, onder het genot van een lopend buffet, afscheid genomen van twee medewerkers van het eerste uur die beiden, om verschillende redenen, vertrokken bij watTwest.

Bestuursvoorzitter Annette Alberts sprak hen toe. Beiden zijn langer bij watTwest betrokken dat het huidige bestuur van de wijkcoöp. Zij gaf aan dat Carla en René in die lange tijd bij watTwest, zowel onder de vlag van stichting Werkpunt Tilburg als bij de huidige wijkcoöp, roerige tijden hebben meegemaakt. Het onverwachte overlijden van een vrijwilliger van de klussendienst afgelopen zomer was daarin een recent dieptepunt. Een hoogtepunt is dat de buurTent, reeds actief bij de stichting, deze maand november vijf jaar bestaat: volgens het archief werd de eerste buurTent op 20 november 2012 opgezet.

Carla de Laat begon als vrijwilliger bij watTwest, maar kreeg na anderhalf jaar een baan aangeboden als floormanager. Nadat bleek dat de stichting financieel niet meer levensvatbaar was heeft zij tot het eind meegeholpen de zaak netjes af te sluiten. Toen dit gebeurd was, wilde het bestuur van de wijkcoöp graag gebruik blijven maken van haar kennis en expertise, en bood haar daarom een, zij het kleinere, aanstelling bij de wijkcoöp aan. Nu ze op haar kleindochter gaat passen heeft ze haar baan opgezegd, maar blijft ze het dankbare bestuur ondersteunen bij de bestuursvergaderingen.

Tevens werd afscheid genomen van René Dupont. Hij begon als vrijwilliger bij de klussendienst, ook onder de vlag van de stichting. Later kreeg René een betaalde functie bij de buurTent. Bij de overdracht van de buurTent van de stichting naar de wijkcoöp ging René natuurlijk mee. De klussendienst is René altijd blijven doen, en in het laatste jaar werd dit voor watTwest steeds belangrijker. René heeft een andere baan gevonden en heeft daarom ontslag genomen bij watTwest.

Als dank voor de bewezen diensten ontvingen Carla en René een bos bloemen van penningmeester Wim Adriaansen.

Digicafe Themamiddag Virussen en Updates

Digicafe Themamiddag Virussen en Updates

Woensdag 25 oktober, de laatste woensdag van de maand, was het weer tijd voor een themamiddag in het Digicafe. Om 13.30 uur waren alle belangstellenden welkom in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant. De heren J van de Weide, beleidsmedewerker Bibliotheek MBR, en F Claassen, vrijwilliger wijkcoöperatie watTwest, bespraken tijdens de bijeenkomst het belang van antivirussoftware en het bijhouden van updates.

De bijeenkomst begint met een uitleg over verschillende types virussen. Ransomware (ransom betekent losgeld) blokkeert de geïnfecteerde computer. De hackers beloven na betaling van losgeld de blokkade op te heffen of de gegevens te herstellen. Meestal zijn het bedrijven, waar deze methode wordt toegepast. Een bekend geval is het virus dat enkele maanden geleden een hele terminal van Maersk in de Rotterdamse haven plat legde, en veel schade veroorzaakte in vooral de Oekraine.

Een ander type virus is het Trojan Horse (Trojaans paard) genoemd na het bekende verhaal van de inname van Troje. Van een infectie met een trojaan merk je vaak niets, maar de hacker verschaft zich via deze methode toegang tot je computer. Zo kan hij bij je bestanden. Ook dit is vooral interessant bij bedrijven. De meeste virussen komen via een (onbekende) email binnen. Vaak bevindt deze zich in een bijlage, of wordt deze binnengehaald door op een link in de mail te klikken. Open bij twijfel geen bijlage of link, zeker als de verzender onbekend is of de stijl van de email van een 'bekende' ineens anders is dan anders.

Het tweede onderdeel van deze middag betreft het belang van updaten (actueel maken). Door het systeem te updaten wordt dit verbeterd en beveiligd tegen de laatste virussen. Vaak meldt het systeem (Windows, Android, iOS) het als er een update is, of kun je instellen dat updates automatisch opgehaald en geïnstalleerd worden. Het is belangrijk updates bij te houden om te voorkomen dat een virus misbruik maakt van de fouten die in een verouderde versie van het besturingssysteem zitten. Helaas zijn sommige fabrikanten van Android-toestellen zelf nogal traag met het uitrollen van updates of laten dit helemaal achterwege.

Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone? Kom dan naar het digicafe. Elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de Kleizaal in wijkcentrum 't Sant. De volgende themamiddag zal plaatsvinden op 25 november. Het onderwerp is dan Internetbankieren. U bent van harte welkom!

watTwest Bij Opening NODM-woning

watTwest Bij Opening NODM-woning

Op dinsdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, werd de Duurzame Huizen maand van de gemeente Tilburg afgetrapt. In de wijk Quirijnstok werd op die avond de eerste particuliere Nul-op-de-Meter woning opgeleverd. WatTwest ondersteunt deze actie door de tenten te leveren en de bezoekers van koffie en thee te voorzien.

De opgeleverde woning is de eerste koopwoning in Tilburg die op jaarbasis evenveel stroom opwekt als zelf gebruikt. De bewoners van het huis gelegen aan de Sullivandreef werden in het zonnetje gezet. Uit handen van wethouder B de Vries (Milieu en duurzaamheid) ontvingen zij een cheque en een bos bloemen. "Een innovatief project waar installateurs, aannemers en ontwerpers intensief voor hebben samengewerkt", aldus de wethouder. Er zijn zonnepanelen geïnstalleerd, een zonneboiler, een warmte-terugwin-unit en uiteraard veel isolatie. De gasmeter is uit de meterkast verdwenen.

Tilburg heeft als doel om in 2045 een klimaatneutrale stad te zijn. De gemeente wil woningeigenaren stimuleren om energie te besparen door hun huis te isoleren, zelf duurzame energie op te wekken en energiezuinige apparaten aan te schaffen. De woning aan de Sullivandreef is er één van 108 huizen van hetzelfde type. De gemeente hoopt dat het goede voorbeeld gevolgd wordt.

Daarom krijgen de bewoners van de andere 107 woningen tijdens deze bijeenkomst een demonstratie van woonconnect.nl. Via een digitale sleutel kan de bewoner inloggen en ziet dan zijn of haar woning, inclusief bijvoorbeeld de dakkapel of uitbouw die de woning heeft. Op de website kan de bewoner zien welke duurzame maatregelen gerealiseerd kunnen worden en wat dit kost en oplevert. De gezinssamenstelling en het dagritme (overdag wel of niet thuis) kunnen ingesteld worden. Zo is vrij nauwkeurig te bepalen hoeveel energie bespaard kan worden met elke maatregel. Nieuwsgierig geworden? Op www.woonconnect.nl vindt u meer informatie. Bij 'Woningconfigurator Van Wanrooij' ziet u een demonstratie van wat de bewoners kunnen zien.