Welkom bij watTwest

 

watTwest staat voor 'Werken Aan de Toekomst van Tilburg West' en is actief in de wijken Wandelbos, de Reit en 't Zand. De wijkcoöp zorgt door en voor bewoners voor een betere leefbaarheid in de eigen buurt. Speerpunten hierbij zijn leren, werken en de wijk.

Ons kantoor


Ons team


Activiteitenagenda

Feed
04-09-2018
19:30 - 21:30: Knutselclub
Hobby je graag, maar maak je er geen tijd voor? Vind je haken, breien, kaarten maken of kleuren leuk maar komt het er niet van? Blokkeer dinsdagavond in je agenda, pak je knutselspullen in en kom gezellig...   Meer
18-09-2018
19:30 - 21:30: Knutselclub
Hobby je graag, maar maak je er geen tijd voor? Vind je haken, breien, kaarten maken of kleuren leuk maar komt het er niet van? Blokkeer dinsdagavond in je agenda, pak je knutselspullen in en kom gezellig...   Meer


Nieuws

Laatste buurTent Oude Stijl

Laatste buurTent Oude Stijl

Dinsdagavond 6 februari 2018 om 18.30 uur werd de buurTent opgezet in Tilburg centrum, op de hoek bij de ijssalon. In een nabij gelegen studentenhuis had een inbraak plaatsgevonden. De bewoonster hoorde dat tussen 2 februari 07.30 uur en 3 februari 12.45 uur er een raam stuk was gemaakt. Verschillende goederen zijn meegenomen. In die nacht van vrijdag op zaterdag heeft een man aan de deur geklopt bij een huisgenoot, waarbij hij aangaf dat een auto in de weg stond. De huisgenoot vertelde dat de auto niet van hem was, en ging weer naar bed.

Pamela schreef in de mail dat dit haar laatste actie was. Na vier jaren heeft Pamela een andere baan geaccepteerd buiten Tilburg. Het gehele team van de buurTent (aanwezig op deze gedenkwaardige avond) alsmede alle vrijwilligers van watTwest wensen Pamela veel plezier en succes in haar nieuwe baan. Door het wegvallen van Pamela zal de buurTent in de toekomst minder vaak en op een andere manier ingezet worden.

Digicafe Themamiddag Facebook

Digicafe Themamiddag Facebook

Woensdag 13 december om 13.30 uur vond opnieuw een themamiddag van het Digicafé plaats. Het thema was deze keer Facebook en privacy. De middag werd gepresenteerd door de heer F Claassens, vrijwilliger bij wijkcoöp watTwest.

Vooral bij senioren is Facebook populair. Via Facebook kunnen eenvoudig contacten gelegd worden, waarna informatie gedeeld kan worden over bijvoorbeeld vakantie en tripjes. Toch moet men voorzichtig zijn over wat men vermeldt op Facebook. Als je op Facebook zet dat je een ernstige ziekte hebt, ontvang je daarna allerlei informatie over die ziekte. Dat kan nuttig zijn. Maar ook zorgverzekeraars en banken kijken mee, waardoor je problemen kunt krijgen als je je zorgverzekering wil veranderen of een hypotheek wilt afsluiten. Houd er ook rekening mee dat inbrekers ook meekijken. Als je op vakantie of een dagje weg gaat, zet dit dan niet van tevoren op Facebook, maar meld het pas als je terug bent.

Facebook is voor particuliere gebruikers gratis. Maar om de kosten betaald te krijgen, betalen bedrijven wel voor Facebook. Zij krijgen allerlei informatie die door Facebook voor ze verzameld wordt uit de gegevens die particulieren erop zetten. Hierdoor ontvang je informatie die inhaakt op wat je op Facebook gezet hebt, waarbij natuurlijk reclame gemaakt wordt om de producten van die bedrijven te verkopen. Dus als je net een kleine gekregen hebt, kun je luierreclames verwachten. Ook je geloofsovertuiging en politieke kleur worden geregistreerd en gebruikt.

Ga daarom bewust om met Facebook en met wat je daarop deelt. Ga naar instellingen in Facebook en zet bijvoorbeeld camera en microfoon uit. Let ook op spam en vriendschapsbezoeken van onbekenden, negeer deze. Zorg er ook voor dat een familielid of vriend gemachtigd is om bij overlijden het account te beëindigen. Facebook heeft de mogelijkheid om foto’s of artikelen te verwijderen.

In het nieuwe jaar gaat het Digicafé enkele thema’s herhalen. Ook wordt gezocht naar nieuwe thema’s. Vanaf 10 januari kunnen bezoekers elke woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur terecht in de Kleizaal van wijkcentrum ’t Sant voor alle vragen over de smartphone, tablet of laptop.

Digicafé Themamiddag Internetbankieren

Digicafé Themamiddag Internetbankieren

Woensdagmiddag 29 november om 13.30 uur werd opnieuw een themamiddag gegeven aan bezoekers van het digicafé. Het thema werd deze middag ingeleid door de heer F. Claessens, organisator van het digicafé en vrijwilliger bij wijkcoöperatie watTwest. Sommige gebruikers zijn bang om internetbankieren te gebruiken. Toch is het veilig. En er zijn veel voordelen bij bankieren via internet. Je kunt op elk moment je saldo controleren, geld overmaken of bij verlies op elk moment je pinpas blokkeren. Openingstijden van de bank zijn geen beperking meer.

Voor beginners zijn er verschillende sites, zoals veiligbankieren.nl en eenvoudigbankieren.nl. Op deze sites staan voorbeelden en tips voor beginnende internetbankierders. Ook staan er tips op over geld opnemen bij de geldautomaat en pinnen in de winkel, waar sommige vooral oudere mensen moeite mee hebben. Alle banken gebruiken een beveiligde site. Dit is te herkennen aan het slotje in de adresbalk bovenin het scherm. Daarnaast begint het internetadres met HTTPS.

Maar waarom dan het spotje Hang op, klik weg, bel uw bank? Er zijn altijd mensen die met oplichting hun geld willen verdienen. Daarom enkele belangrijke tips om het (internet-)bankieren veilig te houden. Een bankmedewerker zal nooit om uw pincode vragen (hang op zodra hiernaar gevraagd wordt). Ook sturen banken geen emails met een link waarop u moet klikken, zij verwijzen alleen naar hun site waar je zelf naar toe moet gaan (gooi emails weg waarin links staan). En informeer altijd uw bank als u op een verdachte manier benaderd bent, zodat zij hiernaar onderzoek kunnen doen. Dit geldt ook voor emails waarin naar uw creditcard gegevens gevraagd wordt. Geef deze niet door, maar informeer uw bank.

En mobiel bankieren dan? Bij het gebruik van een moderne smartphone is mobiel bankieren veilig. Het apparaat herkent onmiddellijk verkeerd gebruik. Maar ook hier geldt: niet klikken op links in emails, nooit beveiligingscodes doorgeven. Tenslotte contactloos betalen. Bij vernieuwde pinpassen is het mogelijk te betalen door de pinpas bij het betaalapparaat te houden, waarmee dan betaald wordt. Dit kan voor bedragen tot € 25,00, en nadat in totaal € 50,00 contactloos betaald is, moet er eerst weer met pincode betaald worden voordat er weer contactloos betaald kan worden. Geadviseerd wordt om deze pinpassen goed op te bergen. Om te voorkomen dat oplichters bij uw contactloos geld kunnen, zijn er beveiligde opbergmapjes te koop.

De laatste themamiddag van dit jaar is op 13 december en gaat over Facebook. Op andere woensdagmiddagen bent u van harte welkom in het digicafé, van half 2 tot half 4 in de Kleizaal in 't Sant. Hier kunt u terecht met al uw vragen over uw computer, tablet of smartphone.